İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik gözaltı Avrupa Birliği’nin (AB) de gündemindeydi. AB Dışişleri ve Güvenlik Siyaseti Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas ve AB Kurulu üyesi Marta Kos, “Gelişmelerin Türkiye’nin esaslı demokratik geleneğine bağlılığı konusunda soru işaretleri yarattığını” kaydetti, “AB, Türk makamlarını tam şeffaflık sağlamaya çağırır” dedi.
DEMOKRASİ VURGUSU
Açıklamada şu tabirler yer aldı: “AB’ye aday bir ülke ve Avrupa Konseyi’nin uzun vadeli üyesi olarak Türkiye’nin en yüksek demokratik standartları uygulaması beklenir. Temel haklara hürmet ve hukukun üstünlüğü AB’ye iştirak süreci için elzem.”
AVRUPA KURULU: KINIYORUZ
Avrupa Kurulu, İmamoğlu’nun gözaltına alınmasını kınadı. Kurul “Cumhurbaşkanlığı seçiminin kıymetli adayına yönelik siyasi baskının tüm ögelerinin gözlemlendiğini” kaydedip mevzuyu 24 Mart’ta gündeme getireceklerini belirtti. Ayrıyeten gelecek hafta yapılacak Kongre oturumunda da mevzu görüşülecek.
‘İnsan haklarına hürmet bekliyoruz’
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tammy Bruce, “Türkiye’yi insan haklarına hürmet göstermeye, kendi içişleri çerçevesini uygun halde ele almaya teşvik edebiliriz. Öteki bir ülkenin iç karar alma süreçleri hakkında yorum yapmayacağız. Yalnızca tüm vatandaşların haklarına hürmet gösteren bir formda dikkat etmelerini beklediğimizi hatırlatırız” dedi.
Avrupa ayakta
Almanya’da gençler, gözaltına sürecini alanlara protesto etti. Başbakan Scholz, “Yaşananlar münasebetler için can sıkıcı” dedi…
SDP’DEN DAYANAK GELDİ
Alman Sosyal Demokrat Parti, Türkçe ve Almanca bir bildiri yayınladı ve “İmamoğlu’nun yanındayız. Türkiye’nin geleceği siyasi bir keyfiliğe teslim edilmemelidir“ denildi. CHP’nin Avrupa teşkilatları da Berlin, Frankfurt, Stuttgart ve birçok kentte hareket yaptı, “Ya daima birlikte, ya hiçbirimiz“ sloganı attı.
SCHOLZ: MAKÛS BİR GÖSTERGE
Almanya Başbakanı Olaf Scholz da “Avrupa ile Türkiye ortasındaki bağları daha da geliştirmek için çok uğraş sarf ettik. Bu çerçevede, İmamoğlu’nun gözaltına alınması, çok lakin çok makus bir göstergedir. Bu Türk demokrasisi için olduğu kadar Avrupa ile Türkiye ortasındaki ilgiler açısından da can sıkıcı” dedi.
‘Muğlak sözlerle terörist damgası’
Uluslararası Af Örgütü Avrupa Bölge Yönetici Yardımcısı Dinushika Dissanayake, gözaltıları, “Barışçıl muhalefete baskı ve ana muhalefet partisinin amaç alınmasında büyük tırmanış” diye nitelendirdi.
“Muğlak terörle uğraş savlarının silah olarak kullanılması yoluyla toplumun tabir, örgütlenme ve barışçıl toplanma özgürlüğü haklarını kullanma kabiliyetinin daha da boğulduğunu” tabir etti.
Fransa: Önemli sonuçları olur
Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Christophe Lemoine, Paris’in karardan “derin kaygı duyduğunu” belirtti. Lemoine, “Gözaltılar Türkiye demokrasisi için önemli sonuçlar doğuracaktır” diye konuştu.
Kaynak: Sözcü