33 DAKİKALIK ZİRVE
Suriye’de Esad sonrası iktidara gelen ve geçmişte IŞİD’le irtibatı nedeniyle hâlâ ABD’nin terör listesinde yer alan Ahmed Şara, Riyad’daki ABD-Suudi Yatırım Forumu’nda sahneye çıktı. ABD Başkanı Trump’la yaptığı 33 dakikalık görüşme, hem Şara’nın global meşruiyet arayışında bir dönüm noktası oldu, hem de ABD’nin Orta Doğu siyasetinde radikal bir U dönüşünü simgeledi.
“ERDOĞAN ETKİSİ”
Trump, Suriye yaptırımlarının kaldırılması kararını Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yaptığı görüşmelere dayandırdı. “Erdoğan’ın emsal bir talebi oldu” diyen Trump, kararın Türkiye ve Suudi Arabistan’ın dayanaklarıyla alındığını açıkladı. Yaptırımların kalktığını duyunca canlı yayında ağlayan Suriye Ekonomi Bakanı Nidal el-Shar ise Türkiye’ye teşekkür etti.
BAŞINA ÖDÜL VARDI
5 ay öncesine kadar hakkında 10 milyon dolarlık ödül bulunan Şara, El Kural temaslı bir yapıdan gelmesine karşın artık Amerikan lideriyle masadaydı. Trump, “genç, güçlü geçmişi olan bir lider” diyerek övdüğü Şara’nın “ülkeyi toparlama talihi var” sözlerini kullandı. Körfez ülkeleri, ekonomik çöküşün önüne geçmek ve istikrar sağlamak için Şam idaresine dayanak verdi.
İSRAİL HALA TEMKİNLİ
WashIngton ile Şam ortasında 25 yıl sonra yapılan birinci tepe, bölgesel istikrarları sarsarken İsrail’i rahatsız etti. Netanyahu idaresi, Şara’nın geçmişine güvenmiyor, Suriye’nin güneyinde İran tesirinin büsbütün silinmesini talep ediyor. Lakin Trump’ın yeni Orta Doğu siyaseti, yatırım, güvenlik ve “yerine nazaran muhataplık” temelinde şekilleniyor.
Şam sokaklarında gece geç saatlerde sevinç konvoyları düzenlendi. Otomobil camından bayrak sallayan çocuklar, ABD’nin yaptırımları kaldırmasının akabinde “yeni dönem” coşkusunu kutladı.
TRUMP’IN 5 İSTEĞİ
İsrail ile ilgilerin olağanlaştırılması: Suriye’nin, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Fas üzere ülkelerin katıldığı Abraham Anlaşmaları’na dahil olarak İsrail’i resmen tanıması.
Yabancı militanların hudut dışı edilmesi: Suriye’de bulunan Filistinli (Hamas, El Fetih) militanlar da dahil tüm yabancı teröristlerin ülkeden çıkarılması.
IŞİD ile uğraşta işbirliği: Şeriatçı IŞİD’in tekrar güçlenmesini engellemek için ABD ile terörle mücadelede aktif iş birliği yapılması.
IŞİD tutuklularına gardiyanlık misyonu: Suriye’nin kuzeydoğusundaki IŞİD tutuklularının bulunduğu kampların idaresinin Kürt PYD/YPG’den devralınarak sorumluluk üstlenilmesi.
Kimyasal silahların imhası: Suriye’nin elindeki kimyasal silah stoklarını büsbütün imha etmesi ve bu süreçte milletlerarası kontrole açık olması.
ŞARA ’NIN 5 İSTEĞİ
Marshall yardımı!
Marshall Planı gibisi bir yine inşa programı: ABD öncülüğünde Suriye’ye ekonomik toparlanma paketi.
Amerikan güç devlerine saha imtiyazı: ExxonMobil ve Chevron üzere firmaların petrol ve doğalgaz alanlarında çalışmasına müsaade.
ABD teknoloji ve irtibat devleriyle işbirliği: AT&T üzere şirketlerin Suriye’de telekom altyapısı kurması.
ABD’li havacılık şirketleri için açılım: Boeing’e sivil havacılık modernizasyonu ve yedek kesim pazarı vaadi.
Suriyeli şirketlerin Wall Street’te listelenmesi: Şam merkezli birtakım büyük holdinglerin New York Borsası’nda süreç görmesi için lobi.
Kaynak: Sözcü