Avrupa’nın sabrı taştı: Türkler dahil sığınmacılar, ‘göç merkezlerine’ gönderilecek

Brüksel mültecilere karşı sıkı tedbirler alıyor. Avrupa’ya sığınan onbinlerce mültecinin “göç merkezlerine” yönlendirilmesi için değerli kararlar alındı.

AB Kurulu Lider Yardımcısı Henna Virkkunen, “AB’nin geri dönüş siyaseti başarısız oldu” dedi ve bu durumun çok sağ partilerin yükselişine yer hazırladığını belirtti. Almanya’nın başbakan adayı Friedrich Merz de göç siyasetinde sert tedbirler vadetmişti.

Merz, son aylarda göçmenler tarafından gerçekleştirilen taarruzların akabinde hudut denetimlerinin artırılmasını, sığınmacılara giriş yasağı getirilmesini ve hudut dışı süreçlerinin hızlandırılması gerektiğinin altını çizmişti.

Aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisi ise toplu geri gönderme davetiyle seçimde yüzde 21 oy alarak ikinci sıraya yerleşti.

AB bilgilerine nazaran, Avrupa’da hudut dışı kararı verilen bireylerin sırf beşte biri kıtayı terk ediyor. Virkkunen, bu durumun AB vatandaşlarını, korunma hakkına sahip olan göçmenleri kabul etme konusunda daha isteksiz hale getirdiğini savundu.

Virkkunnen, “Net ve kararlı olmalıyız lakin bunu Avrupa’nın adalet ve temel haklar bedellerine bağlı kalarak yapmalıyız” dedi. 2024’ün birinci yarısında, AB’de hudut dışı edilme kararı verilenlerin yüzde 20’sini Cezayir, Fas ve Türkiye vatandaşları oluşturdu.

Yeni teklife nazaran, bir AB ülkesinde alınan hudut dışı kararı tüm birlik çapında geçerli olacak. Böylelikle, göçmenlerin diğer bir AB ülkesinde tekrar sığınma başvurusu yaparak hudut dışı süreçlerini geciktirmesinin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Kimlik evraklarını imha ederek yetkililerle iş birliği yapmayan şahıslar, iki yıla kadar gözaltında tutulabilecek. Planın en tartışmalı ögesi ise AB dışındaki geri dönüş merkezleri.

Komisyon, bu merkezlerin sırf AB yahut üye devletlerle göç mutabakatı olan ülkelerde kurulacağını ve milletlerarası hukuk ile insan hakları standartlarına uygun olacağını vurguladı. Refakatsiz çocuklar ve aileler ise bu merkezlere gönderilmeyecek.

Brüksel, göçmenlerin doğdukları ülkelerine iadesi konusunda diplomatik baskıyı artırmayı planlıyor. 2024’ün birinci yarısında, hudut dışı edilmesine karar verilen AB dışı vatandaşların yüzde 20’si ülkelerine geri gönderildi. Bu oran, 2023 yılı boyunca gerçekleşen toplam iade oranına kıyasla hafif bir artış gösterdi.

AB Göç Komiseri Magnus Brunner hudut dışı süreçlerinin, AB’nin hakikaten korunmaya muhtaçlığı olan mültecilere mesken sahipliği yapabilmesi için koşul olduğunu savundu. Brunner, “Bu sistem, burada kalma hakkı olmayan bireylerin suistimaline açık olduğu sürece sürdürülebilir olamaz” dedi.

Brunner, AB’nin planladığı geri dönüş merkezlerinin, İtalya’nın Arnavutluk’ta açmayı planladığı ve mahkemeler tarafından milletlerarası hukuka ters bulunan gözaltı kamplarından farklı olacağını belirtti.

AB’nin yeni sisteminde, sığınma müracaatları reddedilen şahıslar lakin yasal sürecin tamamlanmasının akabinde bu merkezlere gönderilecek.

Teklifin yürürlüğe girebilmesi için üye ülkelerin ve Avrupa Parlamentosu’nun onayı gerekiyor. Brunner, sürecin süratli ilerleyebileceğini düşünüyor.

Ancak Avrupa Parlamentosu’ndaki sol tabanlı milletvekilleri planı fazla sert bulurken, çok sağcı partiler yetersiz olduğu görüşünde.

Kaynak: Sözcü

Related Articles

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

sex hikaye